Tuesday 21 May 2013

SPM 2012 : kebaikan yang diperoleh melalui penghasilan produk makanan halal

Soalan SPM 2012 Bahagian B

Soalan no.4


Produk makanan halal Malaysia diiktiraf di peringkat antarabangsa sebagai produk yang terjamin kebersihan dan kesuciannya.

Jelaskan kebaikan-kebaikan yang diperoleh melalui penghasilan produk makanan halal ini.

CADANGAN JAWAPAN

Pendahuluan

kejayaan produk makanan halal Malaysia diiktiraf di peringkat antarabangsa suatu perkara yang amat menggembirakan - sijil halal yang dikeluarkan oleh pihak JAKIM diperakui masyarakat dunia - membuka mata syarikat pengeluaran makanan untuk mengembangkan operasi perniagaan mereka

Isi-isi Penting

(a) membantu pengusaha-pengusaha produk halal tempatan       meluaskan   pasaran    ke peringkat antarabangsa - syarikat produk makanan halal tempatan dapat mengeksport produk makanan mereka ke pasaran dunia - hal ini dapat meluaskan sayap perniagaan syarikat-syarikat tersebut - dapat membangunkan industri produk makanan halal yang memenuhi standard piawaian yang ditetapkan

(b) menambahkan pendapatan pengusaha produk halal tempatan sekali gus memajukan ekonomi negara - promosi yang baik dan berterusan - mampu merancakkan permintaan produk makanan halal terutama daripada negara-negara Islam di seluruh dunia - meningkatkan pendapatan pengusaha produk makanan halal dan memajukan ekonomi negara

(c) membuka peluang pekerjaan - pengusaha produk makanan halal melebarkan sayap perniagaan -banyak kilang dibuka untuk meningkatkan operasi pengeluaran - membuka banyak peluang pekerjaan kepada penduduk dalam pelbagai peringkat kerjaya - mengurangkan masalah pengangguran -meningkatkan mobaliti masyarakat

(d) negara Malaysia terkenal di mata dunia sebagai perintis dan pembekal produk halal - melalui penghasilan produk makanan halal. sekali lagi nama Malaysia terkenal di mata dunia - kejayaan demi kejayaan yang dilakar oleh anak Malaysia di pentas dunia menyemarakkan lagi nama Malaysia di pentas antarabangsa

(e) merancakkan penyelidikan dan pembangtinan dalam bidang penghasilan produk makanan halal - permintaan yang tinggi menggalakkan pihak kerajaan dan swasta melakukan penyelidikan -produk makanan Malaysia dapat mencapai kualiti premium dan memenuhi syarat dan keperluan dalam Amalan Pengilangan Baik (GMP) dan HACCP

Penutup

pihak kerajaan perlu merancakkan lagi projek penyelidikan dan pembangunan  secara menyeluruh
- mempertingkatkan keluaran produk makanan halal
- menyediakan khidmat teknikal dan pembangunan usahawan dalam bidang produk makanan halal

3 comments: